Existuje celá řada druhů ryb a také několik základních způsobů, kterak je usmrtit, očistit, vykuchat a následně popřípadě naporcovat. Níže uvedené postupy a návody vycházejí z nejčastěji používaných metod.

Pro práci je potřeba: špičatý, tenký nůž, kuchařský nůž s pevnou čepelí, krájecí deska, palička nebo tlouk a papírová utěrka. Ta zároveň slouží jako universální podložka na krájecí desku, ryba po ní neklouže. Zároveň coby stěrka a utěrka místo různých textilií. Dále je dobré mít po ruce nádobu čisté porce ryb, misku na vnitřnosti a pytel či nádobu na odpad.

 

Usmrcení

Ve většině případů se ryby nejprve omráčí úderem nad oči a následně usmrtí řezem ve spodní části hlavy za skřelemi.

Více informací...

Usmrcení

Vnější očištění

Existuje celá řada návodů, kterak rybu zbavit šlemu, který tvoří její přirozenou ochrannou vrstvu.

Více informací...

Vnější očištění

Kuchání

Nejběžnější způsob kuchání ryb se provádí rozříznutím břišní části ryby od řitního otvoru ke hlavě.

Více informací...

Kuchání

Zpracování a úprava ryb

Ryby v kuchyni

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

rybsdr@pvtnet.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formuláře: